Onboarding

Onboarding: de zorg voor een goede introductie van nieuwe medewerkers

Veel organisaties erkennen tegenwoordig dat onboarding een topprioriteit is in HR-beleid als het gaat om nieuwe medewerkers. Want goede onboarding is van grote invloed op het verdere succes van nieuwe medewerkers binnen de organisatie. En niet te vergeten: daardoor op het succes van de organisatie in z’n geheel. Hoe kunnen e-learning en ILIAS helpen een succesvol onboarding programma te ontwerpen?

Wat is onboarding?
Onboarding gaat letterlijk om het inwerken van nieuwe medewerkers. Maar succesvolle onboarding is meer, namelijk een gestructureerde aanpak om nieuwe medewerkers beter te integreren binnen de organisatie. Het is een strategisch initiatief dat leidt tot een goede relatie tussen nieuwe medewerkers en het bedrijf.
Succesvolle onboarding begint daarom bij voorkeur al vóór de eerste werkdag van de nieuwe medewerker en kan soms wel tot een jaar na diens aantreden duren. Het maakt de nieuwe medewerker vertrouwt met de normen en waarden van het bedrijf, de strategie, de verschillende afdelingen, hun verantwoordelijkheden en de relaties ertussen, geeft inzicht in het productieproces van het bedrijf of het dienstverleningstraject, etc.
Trouwens, laten we de stagiaires niet vergeten. Ook voor hen – en voor het bedrijf als stageverlener – is een goed onboarding proces heel belangrijk. Zij hebben daarmee de mogelijkheid nog meer te leren over het bedrijf, diens business en bijbehorende werkprocessen.

Aan een succesvol onboarding programma dragen de volgende componenten bij, in deze volgorde:

  1. Stel een duidelijk doel en resultaat.
  2. Betrek een multidisciplinair team bij het opstellen van het programma.
  3. Zorg voor goede inhoudelijke content.
  4. Test het programma eerst uit en evalueer het geregeld.
    (uit: Succesful Onboarding, 2010; zie hieronder).

E-learning en ILIAS
Een nieuwe medewerker kan zich heel goed inhoudelijke content eigen maken via e-learning. Natuurlijk kan dat ondersteund worden met andere introductie- en kennismakingsmethoden. Maar juist vanwege de sterke content-component, biedt ILIAS als geïntegreerde leer- en kennisomgeving alle mogelijkheden voor succesvolle onboarding trajecten. In ILIAS kun je bijvoorbeeld een bedrijfsintroductiemodule maken dat heel eenvoudig voor het eigen bedrijf ingevuld kan worden: met een organigram, een ‘smoelenboek’, een overzicht van verantwoordelijkheden van de verschillende afdelingen, het productieproces en andere relevante gegevens.
Maar ook door gebruik te maken van de uitgebreide monitor- en rapportagemogelijkheden van ILIAS en de daaraan gekoppelde en vastgelegde beoogde resultaten.

Meer weten?
Neem contact op met Future Learning bv voor succesvol onboarding. Future Learning bv biedt met ILIAS en met een ervaren multidisciplinair team van consultants die helpen bij de analyse, het maken van het programma en de content, alle mogelijkheden om voor uw bedrijf een succesvol onboarding programma te realiseren.

Literatuurtip
Succesful Onboarding (2010, McGraw Hill) door Kaiser Associates, een grote HR consultancy uit de VS: ”In this book Kaiser Associates defines successful onboarding as a systemic and design-driven approach to integrate new hires into an organization with great positive impact.”