Een specialisme

header-image

Ieder z’n vak: ontwikkeling e-learningmodules
De afgelopen periode heb ik gemerkt dat veel bedrijven de hoeveelheid werk, kennis en kunde onderschatten die nodig is om professionele e-learningmodules te ontwikkelen. Zij verwachten dat ze na één dag training duidelijke, didactisch goed opgebouwde en mooie e-learningmodules kunnen maken. Dit vergt echter specialistische kennis en vaardigheden. Uit ervaring weten we dat deze het beste in een geïntegreerd ontwikkelproces ingezet kunnen worden.

Om professionele SCORM-modules te ontwikkelen maken wij gebruik van de volgende specialisten:
1. Instructional designers bepalen de leerdoelen, zetten de cursusarchitectuur op (o.a. de menustructuur), schrijven de storyboards en scenario’s. Zij ontwikkelen vragenpools, toetsen en feedback.
2. E-learningontwikkelaars werken de inhoud technisch en creatief goed uit. Ze testen de werking van de module en bedenken creatieve oplossingen voor de wensen van de instructional designers.
3. Grafische designers ontwerpen de systeem- en cursusstijlen en maken animaties en slideshows.
4. Indien nodig maakt en monteert een filmstudio de video’s .
5. Indien nodig spreken voice-overs bij de video’s of animaties uitlegteksten duidelijk in.

Wat betreft de animaties: het is mogelijk om vanuit 3D CAD bronanimaties te maken. Zoals SolidWorks, Pro-E, etc. Ook is het mogelijk deze animaties en illustraties te updaten met het inlezen van een 3D model. Dit werkt kostenbesparend.
Animaties zijn onder te verdelen in lineaire animaties (als een you-tube filmpje), interactieve animaties in 2D, 2,5D en 3D en 3D-simulaties.

Verschillende disciplines komen dus samen bij het maken van e-learningmodules. De specialisten stemmen hun werk onderling met elkaar af en weten van elkaar wat nodig is om een geïntegreerd totaalproduct te maken. De specialisten die aan e-learningprojecten meewerken, kennen niet allen hun vak maar ook de specifieke eisen van e-learning. Een gespecialiseerde designer bijvoorbeeld, weet precies waar een e-learningmodule aan moet voldoen. Helaas worden de disciplines vaak onafhankelijk van elkaar gezien en wordt er vanuit kostenoverwegingen nog wel eens een discipline geschrapt.

Maar wilt u toch zelf eenvoudige e-learningmodules ontwikkelen, dan kunnen wij u daarin trainen of een speciaal consultancytraject aanbieden.
We bieden hiervoor ook drie trainingen aan: Didactiek binnen het ontwikkelen van e-learningmodules, E-learningontwikkeling in ILIAS en ILIAS vragen en toetsen.
Ik denk dat een training vooral helpt bij het vormen van een realistisch beeld over wat er komt kijken bij de ontwikkeling van e-learningmodules. Hierdoor kunnen de verwachtingen beter in beeld komen en kan bijvoorbeeld de samenwerking met een e-learningteam gestroomlijnder gaan. Dat scheelt een hoop tijd, geld, frustratie en teleurstelling.
Kijk bij onze Future Learning Academy voor meer informatie hierover.

Team specialisten ontwikkelen e-learning modules

Team specialisten ontwikkelen e-learning modules